Kinesiotape nedir?

Kinezyotaping, eklem hareketlerini kısıtlamadan eklem ve kasları destekleyerek vücudun doğal iyileşmesini hızlandıran özel bir tür bantlama tekniğidir
Kinezyolojik bantlama tekniği nasıl gelişti?
Kinezyolojik bantlama metodu, 70’li yılların ortasında Japon kiropraksi ve akupunktur uzmanı Dr. Kenzo Kase tarafından geliştirildi. Dr. Kase standart bantların uygulandıkları bölgede eklem hareketlerini kısıtlaması nedeniyle insan derisinin yapısal özellikleri ve esnekliğine benzer bir bantlama yöntemi ile daha başarılı sonuçlar alınabileceğini düşünerek iki yıllık bir araştırma sonucu özel bir bant geliştirdi.
Kinezyolojik Bantlamanın Etkileri Nasıl Oluşur?(AĞRI ÖDEM KONTROLÜ)
 
Dr.Kase’ye göre kas iskelet sistemi kaynaklı sorunların başında kasın fonksiyonel bozuklukları gelmektedir. Dr.Kase kasın bantlanmasının, eklem çevresinin bantlanarak hareketsiz bırakılmasından daha etkin olduğunu savunmaktadır. Eğer bir kas aşırı kullanım ile çok uzun süre çalışmak durumunda kalır veya kapasitesinin üzerinde yüklenirse kas dokusunda küçük ya da büyük boyutlarda yaralanmalar oluşur. Neticesinde yangılı bir durum meydana gelir; ağrılı ve yangılı kaslar ödem nedeniyle şişerek yer aldıkları bölgede alanı daraltarak lenfatik akıma engel olur ve ayrıca cilt altında yer alan ve ağrı duyusunu yaratan sinir uçlarını da uyararak kişide ”ağrı ve rahatsızlık hissi” uyandırır.
Kinezyolojik bant, uygulandığında cildi yukarı kaldırıp deri ile kasların arasındaki boşluğu arttırmakta ve bölgede yaralanma sonucu oluşan baskıyı hafifletmektedir. Yaralanma bölgesindeki baskının azalması hem dolaşım ve hareketi arttırarak o bölgedeki yangının azalmasına, hem de deri altındaki sinir uçlarının serbestleşerek ağrı alıcılarının uyarılmasına engel olur ve sonuçta ağrısız hareket etme imkanı sağlanmış olur.
Kinesiotaping tekniğinin temel amacı bu yolla ağrısız hareketi sağlamak ve iyileşmeyi hızlandırmaktır.
 
Kinezyotaping hangi problemlerde kullanılır?
 
Boyun-sırt-bel ağrısına neden olan mekanik sorunlar
Kas-iskelet sisteminde yumuşak doku travmaları(tendinit,bursit,kas zorlanmaları)
Spor yaralanmaları
Eklem instabiliteleri(oynaklığı)
Postür bozuklukları
Dejeneratif artrit(eklem kireçlenmesi)
Ayak deformiteleri ( halluks valgus,çekiç parmak,topuk dikeni..)
Eklem burkulma ve zorlanmaları
Hareketsizliğe bağlı kas güçsüzlükleri
Fiziksel aktivite ve sportif faaliyet öncesi kas-eklem çevresi dokularına destek vermek suretiyle koruyucu amaçla
Nörolojik hastalıklarda görülen kas kuvvet yetersizlikleri
Karpal tünel sendromu gibi tuzak nöropatileri
Lenfödem

Dynamic Tape Nedir?
Dynamic tape , kinetik zincir içinde gerçek mekanik güç katkısında bulunmak için tasarlanmış son derece özel bir banttır. Diğer bantlardan farklı olarak  dört  yöne  esnekliği sayesinde kuvvet üretiminin devamına katkıda bulunmayı , biyomekanik verimliliği artırmayı ;  hatalı hareket kalıplarını ve tekniklerini değiştirir.

Dinamik bant pek çok spor yaralanmasında, kas iskelet sistemi ve nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Uzman kişi tarafından bant uygulanmış kişi, kısıtlanma olmaksızın güçlü biyomekanik bir destek hisseder.

Antrenman, müsabaka ve egzersiz sırasında yapılan bantlama teknikleri ile birçok eklem  en iyi pozisyona getirilerek sporcunun  performansının geliştirilmesi sağlanır.
Bandın cilt üzerinde uzun süre kalabilmesi de ayrıca avantaj sağlar.